KAMPIOENSCHAP
KAMPIOENSCHAP
KAMPIOENSCHAP
De bezetting van deze Grand Prix was in elk geval een flink stuk beter dan de week ervoor in Estland. Van de zeventwintig aanwezige sidecars vlakbij havenstad Gdansk, haalden er zesentwintig de kwalificaties. K. Grondman en T. Kaethoven waren de pechvogels van dienst. Vol verwachting de verre reis naar Gdansk achter de rug, brak stuurman Koen Grondman bij een val in de vrije training zijn sleutelbeen. De rijders wachtte – in the middle of nowhere – in Polen een beenharde attractieve baan, waarop men zich met een sidecar volop kon en kan uitleven. De kopstart in groep A was voor Prümmer-Steegmans, die echter in de eerste ronde al een pirouette maakten en daarbij ook naaste achtervolgers Bax-Cermak even ophielden. Vanluchene-Musset was de derde hond die hierbij met het been ging lopen, maar ook Etienne Bax die zich razendsnel herpakt had, was belust op hetzelfde been. Vanluchene en Bax vlogen de rest van de race gezamenlijk rond over de snelle omloop, vaak meernaast dan achter mekaar, maar het gaatje vinden om de Belgische WK-leider te verschalken, dàt lukte Etienne Bax opnieuw niet. De broers Lielbardis rukten vlotjes op van zes naar drie , weliswaar op ruime afstand van de tweekoplopers.
Een Grand Prix sidecarcross, het is sowieso pure rock ’n roll. Maar in Lommel doen ze er nog een schepje bovenop dit jaar. Op zaterdag al krijg je er – naast de kwalificaties voor de eigenlijke Grand Prix - al wedstrijden te zien om het NK zijspancross in de categorie Nationalen. Dé categorie bij uitstek van waaruit de doorstroming naar het WK vanuit de lage landen moet mogelijk zijn. De kampioen van vorig jaar,onze Kevin van Vaerenbergh is er het sprekende voorbeeld van en waagt zich dit jaar aan de WK-wedstrijden. Het aanzien meer dan waard in elk geval ,die spannende NK-wedstrijden.
Op zondag dan is er naast de twee races om het wereldkampioenschap, ook plaats voor de allerjongsten – de Kids & sidecars – én zijn er ook twee manches in het kader van een nevenwedstrijd voor teams uit alle mogelijke andere federaties en klassen. Hiervoor zijn ondertussen bijna twintig equipes ingeschreven. Niet talmen dus, voor wie zich nog wil aanmelden.
Twee dagen top motorsport dus ,pure rock ’n roll, met op zaterdagavond alvast al een niet te versmaden apotheose op het podium in de feesttent. Enkel het beste van het beste is goed genoeg, zo oordeelden de organisatoren van de Lommelse Grand Prix, en dan zit je met de Belgische top band Impact in elk geval goed. De beste rock ’n roll covers ter wereld passeren de revue,en de band heeft zelfs een rechtstreekse link met de zijspancross-sport.
Het zijn drukke én belangrijke weken voor de heren zijspancrossers bij deze zomerse temperaturen Vanuit het Noordeuropese Estland, zijn de rijders en hun entourage de afgelopen dagen doorgereisd naar het noorden van Polen ,om volgende week te arriveren in Lommel, alwaar het seizoen op zondagavond halfweg is.
Maar eerst Polen dus ,waar het zijspancross-circus na ruim tien jaar onderbreking, nog es neerstrijkt in de buurt van havenstad Gdansk. In Polen bestaat er – net als in Spanje en Portugal eerder dit jaar – géén nationale zijspancross competitie , zodat er in elk geval geen opkomst zal zijn van lokale rijders,zoals vorige week in Estland wél het geval was. Het is dus opnieuw bang afwachten op de reële deelnemerslijst, tot zaterdagochtend , alhoewel een delegatie uit buurlanden Litouwen, Duitsland en Tsjechië hier het deelnemersaantal eventueel omhoog kan krikken.
De strijd om de wereldtitel is ondertussen in volle hevigheid bezig . De leiding is er – sedert de eerste Grand Prix al – in handen van onze landgenoot Marvin Vanluchene , maar daar leggen zijn achtervolgers zich allerminst bij neer.
Voor de derde keer dit weekend waren het Hermans-vdBogaart die langs de binnenkant als eersten de rechtse bocht na de start indoken, gevolgd door Vanluchene-Musset,de opnieuw sterk gestarte Van Daele-Beleckas ,de Lielbardissen en Prümmer-Steegmans, die in de tweede ronde een plaatsje dienden toe te geven aan Keuben-Rietman. Van Werven-de Veene begonnen als zevende aan de klus, Sanders-Rostingt als achtste. Bax-Cermak misten vanaf hun slechte startpositie opnieuw de aansluiting in het begin, en kwamen na één ronde als elfde door,voor Heinzer- Betschart. Opnieuw deden Vanluchene en Musset er alles aan om koplopers Hermans-vd Bogaart bij te houden, maar langer dan een goeie tien minuten was dit niet vol te harden. Hermans en vd Bogaart reden met een verschroeiend tempo opnieuw alles en iedereen in de vernieling. Vanluchene-Musset kozen op plek twee eieren voor hun geld , terwijl een goeie twintig seconden verderop op het kwartier een gigantisch gevecht ontstond om de derde plaats tussen Lielbardis, Keuben en Bax.
Onder een lekker zonnetje en een publieke belangstelling die een pak beter was dan gisteren, stelden de twintig sidecars zich iets over één uur lokale tijd op achter het starthek. Locals Tanel reesna en Sven Nitsoo waren er niet bij, K. en P. Poldma, die de kwalificatiewedstrijd gisteren hadden gemist werden heropgevist, en stonden wél aan de start.
Net als gisteren waren het opnieuw Hermans-vd Bogaart die de debatten openden, maar dit keer waren ze niet zo snel klaar met hun naaste belagers Vanluchene-Musset. Onze Belgische WK-leider en zijn Franse bijrijder beten zich ruim een kwartier lang vast aan het achterwiel van koploper Hermans, maar moesten zich na een zenuwslopend openingskwartier en een niet optimaal functionerende stuurdemper toch stilaan gewonnen geven en meer en meer terrein toegeven op de ongenaakbare Koen Hermans.
De geluidscontrole na de kwalificatiewedstrijd in groep B werd een tegenvaller voor wereldkampioen en Etienne Bax en Ondrej Cermak ,die aanvankelijk als winnaars werden uitgeroepen. Wegens het produceren van teveel decibels, werd Bax in de uitslag vijf plaatsen terug gezet,en moet dus in de beide manches op zondag als twaalfde zijn plekje achter het starthek opzoeken. Dat betekent dat o.a.onze landgenoten Prümmer-Steegmans,Sanders-Rostingt en Van Daele-Beleckas allen een plaatsje opschuiven naar voor. Aangepaste startlijst voor de Grand Prix, bij de gekende gele knop ‘Resultaten’ .
Aan de organisatie en de infrastructuur in Lange zal het niet gelegen hebben, want die is elk jaar top daar op en rond het Lange Motokeskus complex, vlakbij Tartu. En ook het weer deed flink zijn best, zodat het raden is naar de oorzaak van de erg zwakke bezetting op deze WK-wedstrijd. Slechts eenentwintig teams passeerden de technische controle, waarvan we er tegen de kwalificaties al eentje kwijt waren,nl de plaatselijke Katrin en Patrik Poldma.
Wedstrijden van tien deelnemers – of minder – in eigen land kijken we er al lang niet meer van op. Op een WK-wedstrijd echter, verwacht je dit soort toestanden niet zo gauw.
Enfin, de tien dapperen in kwalificatiegroep A namen om 15 uur, plaatselijke tijd , de start,met voorop, de gekende namen : Hermans-vd Bogaart, voor Keuben-Rietman en Vanluchene-Musset. Onze Belgische WK-leider kon snel door stoten naar plek twee, maar het kleine gaatje met koploper Koen Hermans, raakte niet gedicht. Integendeel, Hermans en vd Bogaart reden steeds verder weg, terwijl Keuben-Rietman op drie ferm bleven tegenstribbelen aan het achterwiel van Vanluchene en Musset.
Het is niet enkel in België dat de motorcrosscircuits én wedstrijden onder zware druk staan. Onlangs nog werd bekend gemaakt dat dit jaar op 21 juli de jaarlijkse MCLB-klassieker in Wilskerke-Middelkerke - nieuwe grondeigenaars - niet zal kunnen doorgaan.
In Tsjechië ligt het mooie circuit in Kaplice onder vuur, en daarom verhuist de voorziene Grand Prix zijspanross aldaar, naar het noordelijker gelegen Loket. Voor alle duidelijkheid : De voorziene datum en het land blijven getzelfde, enkel de locatie verandert. Op 19 en 20 augustus wordt aldus de twaalfde wedstrijd om de wereldtitel 2023 verreden in het Tsjechische Loket,in plaas van het voorziene Kaplice. Zie nieuwe kalender bij de gele knop 'Extra' .
Voor de derde keer dit weekend schoven Bax & Cermak als eersten door de haakse bocht na de start, met dit keer Vanluchene-Musset als tweede, gevolgd door Wilkinson-Millard, Hermans-vd Bogaart, Prümmer-Steegmans, en de broederparen Prunier en Lielbardis. Wie dacht dat Vanluchene zou aangeslagen zijn door zijn knock-out nederlaag een paar uur voordien, had het verkeerd voor. Vanaf de derde ronde ging de WK-leider es voorzichtig ruiken aan het achterwiel van koploper Etienne Bax, en voerde ronde na ronde de druk op, tot het gaatje gevonden werd. De nieuwe koplopers waren daarna alles behalve klaar, want Bax-Cermak klikten zich vast aan Vanluchene en gezamenlijk reden ze de rest – aangevoerd door Wilkinson ,Hermans en Prümmer, op achterstand. Het verschil tussen Vanluchene-Musset en Bax-Cermak liep nooit hoger op dan drie seconden , en geen van beiden kon zich ook maar het minste foutje veroorloven. Onder een oorverdovend gejuich van vele duizenden toeschouwers – co piloot Nicolas Musset is een Fransman, weet je wel – slaagde Marvin Vanluchene er in, om de leiderspositie in handen te houden en winnend de finishlijn te overschrijden, als zijn schaduw gevolgd door Etienne Bax. Brett Wilkinson werd - gehinderd door een kapotte koppeling - op een kleine twintig seconden derde,en dat was vooral zuur voor vierde mannen K. Hermans en Ben vd Bogaart, die hun puntenwinst van een week eerder in Heerde, nu in Brou quasi volledig teniet zagen gedaan worden.
Er was flink gesproeid tegen het stof in Brou,waardoor het circuit er op sommige plaatsen erg glad tot zelfs modderig bij lag . Dit zorgde vooral in de openingsronde voor enkele schuivers waarvan Jason Van Daele,en even verder Brett Wilkinson, de voornaamste slachtoffers waren die helemaal achteraan opnieuw mochten herbeginnen.
Vooraan werd de race zowat een kopie van ’s zaterdags. Opnieuw Etienne Bax die overtuigend de kopstart pakte, voor Tim Prümmer, Marvin Vanluchene , de Prunier-broers, Koen Hermans en Justin Keuben. Vanluchene kon al snel de tweede plaats overnemen, maar kreeg het kleine gaatje met koplopers Bax-Cermak opnieuw nét niet gedicht, waarna de wereldkampioenen vanaf de zevende ronde terug verder gingen uitlopen en finaal wonnen met ruim tien seconden voorsprong op de WK-leiders. Om de derde plaats ontspon zich een bloedstollende driestrijd tussen Prümmer-Steegmans, de luid aangemoedigde Prunier broers, en K. Hermans-Ben vd Bogaart. Laatst genoemden hadden bijna twintig minuten nodig om de hevig tegenstribbelende Tim Prümmer te verschalken en de derde plek in te palmen. Prümmer en Steegmans finishten dolgelukkig op plek vier. Prunier had de rol moeten lossen en werd vijfde.