KAMPIOENSCHAP
KAMPIOENSCHAP
KAMPIOENSCHAP
Maar ook niet meer dan dat. En al zeker niét voor de zijspancrossers, om alvast geen valse hoop te creëren ! Enkele dagen geleden verscheen in het staatsblad het ministrieel besluit dat motorrijden in ons land – onder strikte voorwarden ! – opnieuw toelaat. De mensen van de Belgische motorsportfederatie FMB-BMB waren trouwens , samen met enkele andere belangengroepen uit de motorwereld, reeds een tijdje achter de schermen bezig met lobbyen om een opening te krijgen in het verbod op motorrijden. Dat is er dus nu officieel, vanaf maandag 4 mei. Met een wegmotor mag je opnieuw de baan op , zelfs als het enkel voor de fun is ! In grote lijnen komt het er wel op neer dat je nergens mag stoppen onderweg, tenzij om te tanken. Maar wat nu met de motorcrossers ? En vooral, met de zijspancrossers ?
In principe kunnen ook de trainingscircuits terug open vanaf maandag 4 mei, doch eveneens onder strikte voorwaarden.
Begin deze week bezweek - één dag na zijn zevenenzestigste verjaardag – de heer Robert Lindekens van MC Maasland , aan het coronavirus. Robert Lindekens was een gekende figuur in motorcrossmiddens. Hij nam, na het overlijden van Jef Schrijvers, de rol als voorzitter van MC Maasland op zich, en stond dan ook mee aan de wieg van de Grand Prix zijspancross-wedstrijden in Neeroeteren, en later Genk. Op de foto’s herkent u Robert Lindekens o.a. tijdens de voorstelling van de zijspancross Grand Prix in Genk (2008, zittend uiterst rechts) en tijdens de riders-briefing op zaterdagochtend t.g.v. de Grand Prix in Genk 2012 (staand, in het midden) .
De Belgische motorcrosswereld blijft de jongste weken overigens niet gespaard. Vorige week nog overleed op bijna 90-jarige leeftijd dhr Marcel Petroons , één van de stichtende leden van AMC Dworp, de club die vorig jaar de Grand Prix zijspannen in Gooik organideerde.
Een paar weken terug overleed op 73-jarige leeftijd, René van der Vorst aan het coronavirus . René van der Vorst was lid van de technische commissie van FMB-BMB en deed op vele zijspancross-Grand Prix dienst tijdens de technische keuringen van de motoren. De bescheiden René van der Vorst was in de jaren ’70 één van de beste motorcrossers in België en won in het jaar 1972 met het Belgische team, samen met Roger de Coster, Joel Robert en Jaak Vanvelthoven de Motorcross des Nations in het Nederlandse Norg. Wij wensen vanwege ww.sidecarcross.be de getroffen families veel moed en sterkte in deze zware periode.
Niemand kijkt er raar van op waarschijnlijk, maar ook de - reeds verplaatste - WK-races van Oss (NL 14 juni) en Kramolin (CZ 21 juni) zijn ondertussen van de kalender geschrapt. De inkt van de nieuwe - of wat er nog van overbleef - WK kalender 2020 was nog niet helemaal droog, of vanochtend meldde ook AMC Dworp officieel via haar website dat de voorziene Grand Prix in Gooik van 23 augustus niet zal doorgaan.
Wat blijft er dan, tot nader order welteverstaan, nog over ? Dit dus :
12 juli : Lange (EST)
30 aug : Roggenburg (CH)
6 sept : Orehova Vas (SLO)
13 sept : Jinin (CZ)
20 sept : Rudersberg (D)
4 okt : Varsseveld (Sidecarcross of Nations)
Vanavond vaardigde de Nederlandse overheid nieuwe adviezen uit ivm de strijd tegen het corona-virus. Eén ervan luidt : Geen (motor)sportwedstrijden tot één september. Daarmee valt meteen het doek over de Grand Prix zijspancross, die van 19 april reeds was verplaatst naar 14 juni, doch ook dàt feestje gaat nu niet door. Ook andere kleine en grote motorsportevenementen (denk maar aan de Dutch TT of de Zwarte Cross) zien hiermee definitief het doek vallen over hun geplande organisatie in 2020. In eigen land komt nu vrijdag 24 april de veiligheidsraad opnieuw bijeen, om o.a. de term 'grote evenementen' wat duidelijker te preciseren, wat in ons geval vooral van belang is voor het al of niet doorgaan van de Belgische Grand Prix in Gooik, eind augustus. De realiteit is echter dat er voor internationale evenementen komende zomer in België waarschijnlijk geen vergunning zal worden afgeleverd, zodat we onze hoop op een Belgische zijspancross Grand Prix in 2020 eigenlijk al hebben laten varen. Meer hierover dus komende vrijdag, nadat de Nationale Veiligheidsraad opnieuw de koppen bijeen heeft gestoken.
De Belgische nationale veiligheidsraad kwam gisteren opnieuw bijeen, en daar werd in de Belgische sport – en zeker motorsport – wereld met meer dan gewone belangstelling naar uitgekeken. Met de mededeling dat alle grote evenementen, zowel op cultureel, muzikaal als sportief vlak waar veel mensen bijeen komen en de ‘social distancing’ van anderhalve meter niet kan gegarandeerd worden, tot eind augustus verboden zijn, is het zo goed als zeker dat het doek valt over de Belgische Grand Prix zijspancross in Gooik, voorzien voor 22 en 23 augustus. Voor alle duidelijkheid : De Grand Prix is dus nog niét officieel van de kalender verdwenen, maar veel hoop op een Belgische motorcross-zomer is er nu uiteraard niet meer. Of het nu om een Grand Prix of een VLM -, MCLB- of VMCF – wedstrijd gaat speelt geen rol, er komt nu eenmaal overal een pak volk bijeen waar de motoren ronken, en dàt is precies hetgene wat men de komende zomer wil voorkomen. Ook àlle andere sporttakken worden hierdoor natuurlijk getroffen, en als er nù al wordt gesuggereerd dat de nationale voetbalcompetitie in augustus zal moeten van start gaan zonder publiek, dan brengt realistisch nadenken ons tot de gedachte dat we komende zomer in België ook géén motorcross zullen te zien krijgen. Wij staken alvast ons licht es op bij dhr. Ivan Vogeleer, voorzitter van de motorsportclub AMC Dworp én organisator van de Grand Prix in Gooik.
Sidecarcross.be : Hallo AMC Dworp, wat nu ?
Als de Franse president Macron verkondigt dat er tot half juli geen evenementen mogen worden georganiseerd in Frankrijk, dan valt , ook voor organisatoren van sportmanifestaties, de laatste strohalm waar ze zich nog aan vast klampten, weg. De Tour de France grijpt meteen een nieuwe strohalm en hoopt een maand later alsnog te kunnen van start gaan. Terecht ? De tijd zal het uitwijzen. Bij motoclub Iffendic hebben ze nu – nadat ze de datum voor hun Grand Prix eerder al naar een latere datum (4 en 5 juli)verschoven, definitief de handdoek in de ring gegooid. Geen zijspancross Grand Prix in Frankrijk dus dit jaar. Wél hoopt men in Iffendic in 2021 een herkansing te krijgen voor deze gemiste organisatie. De gedrevenheid blijft dus bij de Bretoenen, en laat ons dat maar aanzien als goed nieuws ! De volledige press release (in het Engels) kunt u lezen bij de gele knop ‘Extra’.
Een paasweekend zonder motorcross, Onvoorstelbaar, . . . dachten we. In onze verste herinneringen trokken we op paaszondag naar het Waalse Marche en Famenne en op Paasmaandag naar de Kesselse bergen, in Kessel-Lo. De paastrofee, weet je wel. Wie over beide dagen de beste leek, werd eindlaureaat van de paastrofee. Een prestigieuze trofee. Winnaar van de paastrofee, het stond netjes op je visitekaartje. Ook in de liefhebbersbonden groeide de paastrofee uit tot een gegeerd object. Eind jaren ’90 , en de jaren erna, stierf de paastrofee een stille dood. De internationale motorsportfederatie FIM hield geen rekening meer met de ongeschreven wet dat o.a. het paasweekend een ‘beschermde datum’ was, met als gevolg dat het paasweekend ook beschikbaar kwam om Grand Prix-wedstrijden te organiseren. In de liefhebbersbonden werd, wegens gebrek aan interessse op paasmaandag, de paastrofee gereduceerd tot één dag. Maar totaal géén motorcross gedurende het paasweekend . . . , nooit gedacht dat we dit nog zouden moeten meemaken.
Motorsportevenementen zijn, net als alle andere sportevenementen, muzikale optredens, toeristische attracties , pretparken, kermissen, enz. voor het ogenblik uit den boze. Ook het recreatief motorrijden is in ons land verboden. In sommige andere landen mag het dan weer wel. Het overkoepelende FIM en onze Belgische motorsportfederatie FMB-BMB lanceren via 'Riders at home' , de mondiale oproep van de ondertussen in België genoegzaam bekende slogan 'Blijf in uw kot'. Bij FIM heet het dus 'Riders at home'. FIM roept alle actieve motorsporters, zowel op professioneel als op amateurvlak, op om hun motor op stal te laten staan. Enerzijds om de verdere verspreiding van het corona-virus tegen te gaan. Anderzijds om in deze tijden geen onnodige blessures op te lopen en op die manier de medische sector momenteel niet nog meer te belasten dan nodig, en uiteraard ook om fit te zijn tegen dat het motorsportlicht terug op groen gaat ! Er wordt ook een oproep gelanceerd om zelfgemaakte 'thuisfilmpjes' te posten op de sociale media zoals facebook, twitter en instagram , onder de noemer #RidersAt Home, en tag @We The Riderswtr . De facebookpagina heet 'We, the riders'.
Voor wie inspiratie nodig heeft, kunt u bij de gele knop 'Extra' alvast doorklikken naar het filmpje van 26-voudig (!) wereldkampioen trial (dertien keer indoor en dertien keer outdoor) Toni Bou , die de slogan 'Riders at Home' wel héél letterlijk neemt !
Het zat er uiteraard aan te komen, maar zolang het niet officieel bevestigd is, is het dus , euh . . ., niet officieel. De Grand Prix in het schitterende MX-complex van Bucha, in de buurt van Kiev , voorzien voor half mei, is nu dus ook geschrapt van de lijst. Toen waren ze nog met negen . . . Het Nederlandse Oss wordt aldus opnieuw voorzien als opener voor het WK 2020, tijdens het weekend van 14 juni. Aangezien in Nederland momenteel alle evenementen tot 1 juni verboden zijn , valt het nog af te wachten in hoeverre dit een realistische piste is. Afwachten, stilletjes hopen en vooral proberen gezond te blijven is de boodschap in deze coronatijden. De geupdate kalender 2020, vindt u bij de gele knop ‘Extra’.
Na Sint Isidorushoeve, Lochem en Lierop, moeten nu ook Halle (5 april) en Valkenswaard (12 april) worden geschrapt van de KNMV ONK Sidecar Masters 2020, bij onze noorderburen. Er resten voorlopig nog twee races : Rhenen (21 mei) en Lichtenvoorde (18 juli) . Ook in de andere Europese landen is het uiteraard niet veel beter gesteld met de nationale kampioenschappen. En nieuwe plannen kunnen er vooralsnog niet worden gemaakt op nationaal vlak, aangezien de WK-kalenders in alle motorsportdisciplines momenteel constant aan het veranderen zijn en die vanzelfsprekend overal voorrang zullen krijgen op de nationale sportkalenders. Het blijft dus - net als in alle andere sporttakken trouwens - afwachten, hopen dat we deze corona-crisis met zijn allen heelhuids doorspartelen, en hopen op betere tijden. En zeker in het achterhoofd houden dat zijspancross 'slechts' het allerbelangrijkste ding der onbelangrijke dingen des levens is.