KAMPIOENSCHAP
KAMPIOENSCHAP
Veel nieuws valt er momenteel niet te rapen in de zijspancrosswereld. Zowel het WK , als de sidecarcross of Nations, àls het Belgisch kampioenschap zijn geanulleerd en het is nog maar de vraag of we onze Belgische sidecaristen nog ergens aan het werk zullen zien dit jaar.
Zondag avond 14 juni, kan daar misschien uitsluitsel over brengen. Via de facebookpagina van WSC worden de wereldkampioenen van 2018 Marvin Vanluchene en Ben vd Bogaart aan de tand gevoeld, door Barry Nutley, wedstrijcommentator bij WSC en zélf begenadigd Grand Prix rijder in een ver verleden. Het interview is live te volgen, en is uiteraard in het Engels, maar dat hoeft geen struikelblok te zijn. Het zijspancross-Engels van onze Marvin en onze Ben is voldoende ‘Flemish’ getind, zodat het voor iedereen verstaanbaar is. Vanaf 20 uur op zondagavond 14 juni , via de gele knop ‘Extra’. Of via deze link : https://www.facebook.com/fimsidecarcross/videos/286450945827103/
Vandaag maakte de Europese afdeling van FIM bekend, dat de Sidecarcross & Quadscross of Nations dit jaar eveneens niet doorgaat. De Sidecarcross of Nations 2020 was voorzien voor 3 en 4 oktober in het Nederlandse Varsseveld. Aangezien de Nederlandse overheid pas vanaf september opnieuw sportevenementen zal toelaten - al of niet met publiek ? - en de onzekerheid over het reizen door Europa voor alle nationaliteiten , heeft FIM Europe in samenspraak met de KNMV en de organiserende club Vamac Varsseveld , met pijn in het hart beslist om het evenement nu reeds te cancellen. Veel langer kan men met dit soort beslissingen overigens niet meer wachten aangezien het organiseren van dergelijke wedstrijden verschillende maanden voorbereiding vergt !
Voor onze Belgische rijders is dit ongetwijfeld een gigantische opdoffer. België beschikt namelijk reeds verschillende jaren over de beste zijspancrossers ter wereld, doch door onnoemelijke pech eindigde team België de twee jongste jaren respectievelijk op de voorlaatste, en de laatste plaats. Door het annuleren van de wedstrijd in 2020, wegens Covid 19 , is dit dus het derde jaar op rij dat team Belgium niét de kans krijgt om zijn kansen op een normale manier te verdedigen tijdens de Sidecarcross of Nations.
De Sidecarcross of Nations 2021 staat gepland in het Franse Dardon Gueugnon.
De volledige persmededeling van FIM Europe vindt u bij de gele knop ‘Extra’.
Gisteren vond in Sint-Gillis Waas , in intieme kring, de begrafenis plaats van Francois De Schrijver (geb. 5 maart 1930). ‘Swa’ - voor de vrienden – De Schrijver was de godfather van een ondertussen vier generaties tellend motorcrossgeslacht, dat vooral in zijspancross-kringen zijn strepen heeft verdiend. Motorcrosser François stond halfweg de sixties - nadat hij kampioen was geworden bij de BLB-federatie in de klasse ‘kleine cilinders’ - samen met enkele vrienden, mee aan de wieg van de eerste Limburgse motorcross-federatie ‘Sport na Arbeid’ die later de BLM-federatie werd en ondertussen de VLM-federatie geworden is. Het was dan ook niet verwonderlijk dat zoon Gustaaf ‘Staf’ De Schrijver eveneens het motorcrossvirus te pakken kreeg. Staf volgde de voetsporen van vader Swa en trok eerst naar de BLB, om daarna tegen o.a. Raymond Boven te strijden om de BLM-titel bij de Inters ! In de jaren ’70 belandden vader Swa De Schrijver en zoon Staf zelfs samen op een zijspan , op de BLM-omlopen . Na het stoppen van ‘godfather’ Swa , ging de zijspancross-carrière van Gustaaf nog vele jaren verder bij BLM. Gustaaf De Schrijver was zelfs lange tijd bij VLM actief als KTM-verdeler, en uiteraard was vader Swa mee van de partij om het crossgebeuren te blijven volgen vanop de eerste rij.
Het is nu definitief. Er zal in 2020 géén wereldkampioen zijspancross zijn ! Nog amper vier WK-wedstrijden telde de WK-kalender momenteel, en vanuit Estland vernamen we een paar weken terug al dat ook dié WK-wedstrijd – begin juli - geen doorgang zou vinden. Met daarna nog enkel drie – onzekere – organisaties in september, is het inderdaad de verstandigste beslissing om meteen de rest van het seizoen te annuleren. Doodjammer, zoveel is zeker. Maar er is nu tenminste duidelijkheid, zowel voor rijders, organisatoren én toeschouwers, en daar zal niemand rouwig om zijn. Promotor WSC en FIM hakten gezamenlijk de knoop door. Promotor WSC richt nu meteen de pijlen op het seizoen 2021, dat hopelijk – laat ons voorlopig nog steeds met twee woorden spreken ! - wél gevrijwaard blijft van pandemieën en ander onheil .
Bij de gele knop ‘Extra’ het volledige persbericht dat vanuit WSC en FIM werd verspreid.
Na de FIM-Cup en het FIM European Championship in de seventies, kreeg de zijspancross-sport vanaf 1980, vanuit de FIM de officiële status van ‘wereldkampioenschap’ toegekend. Terecht of onterecht wordt er wel es geopperd ? Volledig terecht, uiteraard ! Het is niet omdat de WK-wedstrijden in het Europese deel van de wereld worden verreden, dat zijspancross geen mondiale sport is, toch ?! Er wordt ook– in competitieverband - gezijspancrosst in Australië en USA. Team USA was in de nineties zelfs vertegenwoordigd op de Sidecarcross of Nations in het Zwitserse Rothenthurm , en ook Australië zakte een paar jaar geleden, af naar de SMX of Nations met drie sidecarteams. Australiër Brian Anthony hielp, vorig jaar nog, diverse linkse rijders aan tientallen WK-punten als stand-in co-piloot.
En de vice-wereldkampioenen van 2006, Evgeny Scherbinin en Sergei Sosnovskikh, die zorgden er zelfs voor dat een zilveren WK-medaille terecht kwam in het Aziatische deel van de Sovjetunie.
We blikken de komende weken terug op veertig jaar wereldkampioenschap zijspancross (1980 – 2020) , dat in totaal vijftien wereldkampioenen voortbracht.
Het had een feestelijk jubileumjaar moeten worden voor het FIM World Championship Sidecarcross , waarvoor men in Rudersberg (WK-finale september) achter de schermen al druk in de weer was om een schitterende apotheose van te maken van het WK 2020 en veertig jaar wereldkampioenschap (1980 – 2020) . Covid 19 besliste er jammergenoeg anders over, en het is momenteel maar ten zeerste de vraag of er dit jaar überhaupt nog wedstrijden zullen georganiseerd worden voor de discipline zijspancross.
Bij www.sidecarcross.be laten we dit jubileumjaar in elk geval niet ongemerkt voorbij gaan. De komende weken blikken we terug op de vijftien wereldkampioenen die veertig jaar wereldkampioenschap zijspancross voort brachten : Vijf Nederlanders, vier Zwitsers en vier Belgen, één Let en één Duits team. Dié Duitsers – Westduitsers toen nog – Reinhard Bohler en Siegfried Müller waren in 1980 de allereerste FIM-wereldkampioenen zijspancross, en zij zijn dan ook de eersten op wie wij ons licht eerstdaags laten schijnen.
Hij zou zowaar een goeie Belg kunnen zijn, wereldkampioen zijspancross Etienne Bax. Want zeg nu zelf : Regeltjes en wetten proberen te omzeilen, daar kennen we iets van in België.
Motorcrossers mogen sedert een paar weken terug gaan trainen, maar als er een sidecar aan je motor hangt ben je niet welkom. Logisch lijkt het ons, aangezien die vervelende co-piloot constant rond je nek hangt en je op alle mogelijke en onmogelijke plaatsen zit te betasten. Hallo, social distancing ?! Etienne Bax, die net als alle zijspancrossers nu véél tijd heeft om na te denken, vond er iets op : een statische co-piloot. De eerste tests zijn inmiddels achter de rug, én worden als ten zeerste geslaagd beschouwd. Toch beweert wereldkampioen Bax dat – eens er opnieuw geraced wordt - hij Nicolas Musset prefereert in het bakje, boven zijn nieuwe statische vriend. Filmpje bij de gele knop ‘Extra’ .
Ze prijken reeds enkele weken bovenaan op de banner bovenaan onze website , de allereerste wereldkampioenen ooit in de discipline zijspancross : De Duitsers Reinhard Bohler en Siegfried Muller. Ze werden wereldkampioen in 1980 , het eerste jaar dat FIM de discipline zijspancross als officieel wereldkampioenschap erkende. Het had dit jaar een feestelijk jubileumjaar moeten worden (1980 – 2020) voor het wereldkampioenschap zijspancross, met een grootse apotheose op de WK-finale in Rudersberg , waarvoor reeds grootse plannen waren gesmeed. Helaas, een Chinese vleermuis gooide roet , én een virus, in het eten. De komende weken blikken we op www.sidecarcross.be terug op 40 jaar FIM wereldkampioenschap, maar vooraleer het WK in 1980 het levenslicht zag, was er eerst dit :
De zijspancross discipline werd door FIM voor ’t eerst erkend in 1971. Van 1971 tot 1974 werd er gestreden om de ‘FIM-Cup’. In het allereerste jaar werden er tien wedstrijden verreden die mee telden voor de FIM-Cup. In eigen land werd er gereden op de Beerzelberg (nabij Leuven). In Nederland streden de driewielers in Rhenen. Ook o.a. Wohlen (CH), Kamp Lintfort (D), Pernes les Fontaines (F) en Kiev , dat toen nog bij de Sovjet Unie behoorde, prijkten toen al op de kalender.
De Nederlanders Rikus Lubbers en Bart Notten, kwamen in de eerste twee wedstrijden niet tot scoren, maar herpakten zich en werden alsnog afgescheiden als allereerste FIM-Cup winnaars gehuldigd in 1971.
Vandaag werd beslist dat er in 2020 geen IMBA-kampioenschap wordt verreden. Een vrij logische beslissing, aangezien er in alle landen van de IMBA-competitie, nog steeds niet geweten is vanaf wanneer er opnieuw competitiesporten mogen worden georganiseerd met publiek. Dan is het ook onmogelijk om een internationale competitie op touw te zetten, waar toch wel de nodige voorbereiding aan vooraf gaat. Mike Keuben en Zac Snell blijven aldus een jaartje extra regerend IMBA-kampioen.
Eerder al besliste de Waalse liefhebbersbond AMPL, die voor alle duidelijkheid geen zijspanklasse in haar programma heeft, om de complete motorcross-kalender 2020 te annuleren. Vandaag namen ook de federaties MCLB en VMCF, die beiden wél de sidecars in hun programma hebben staan, om een streep te trekken onder het seizoen 2020. Een seizoen dat voor beide federaties eigenlijk nog niet eens was begonnen, wegens de slechte weersomstandigheden bij het seizoensbegin. Voor diegenen die zich reeds een licentie hadden aangeschaft, wordt deze meteen doorgeschoven naar 2021, en dient er dus volgend jaar géén nieuwe licentie te worden aangeschaft. Voor zij die dit jaar nog ergens wensen te gaan trainen, wordt een trainings-verzekeringspas aangeboden. Zij die reeds een licentie 2020 hadden, kunnen die aanschaffen aan halve prijs. Maar gaan trainen met een zijspan, is dan weer iets dat momenteel niet is toegelaten, wegens de social distancing regel.
Enfin, alle info via de gele knop ‘Extra’ , en uiteraard via de websites van MCLB-VJMO en VMCF.