KAMPIOENSCHAP
KAMPIOENSCHAP
KAMPIOENSCHAP
Precies 14 dagen scheiden ons nog van het nieuwe jaar. Veertien, dat is ook precies het aantal WK-wedstrijden dat in 2017 werd verreden. Maandag 18 dec. Het geschikte moment dus om te beginnen aftellen naar Nieuwjaar. Vanaf vandaag tot 31 dec blikken we elke dag terug op één Grand Prix van het afgelopen jaar. Nièt om de winnaars en de toppers nog eens extra in de bloemetjes te zetten dit keer. Maar om van elke Grand Prix één – of enkele – randverschijnselen nog es in de spotlights te plaatsen. Voornamelijk Bélgische randverschijnselen uiteraard, waar op het moment zelf, in het heetst van de strijd vaak weinig of géén aandacht wordt aan besteed, maar die vaak een onopvallend belangrijke rol spelen in het verdere verloop van het seizoen. We beginnen vandaag bij de seizoensopener in Oldebroek, om binnen veertien dagen, op 31 december dus, af te sluiten bij de WK-finale van Markelo.
Het WK-seizoen werd op gang getrapt op Paasmaandag in Oldebroek, waar Stichting Circuit Oldebroek een voorbeeldorganisatie neer pootte. Voor België werd het een dramatisch begin van het wereldkampioenschap 2017. Om te beginnen waren onze coryfeeën Jan Hendrickx en Ben Adriaenssen , de mondiale nummers één en twee van 2016, er nièt meer bij. Of was u dat al vergeten ?
De jaarlijkse kampioenenhuldiging van de BMB verhuisde dit jaar van het vroegere Tessenderlo naar de lokale gemeenschapszaal van het Waalse Orp le Grand.
Orp le Grand, met zijn schitterende old school motorcrossbaan, was zowel in 2015 als 2016 organisator van een BK-proef voor de zijspannen, doch gezien de desinteresse van rijderszijde (er verschenen slechts een handvol driewielers aan des tart) werden de sidecars in 2017 logischerwijze van het programma geschrapt. Ook op de BMB-huldiging van vandaag in Orp le Grand,waar BMB-voorzitter dhr Olivier Rougraff bij de opening iedereen welkom heette, kwam het eigenaardig genoeg weer niét goed met de categorie sidecars.
Terwijl de winter stilaan zijn intrede doet in ons landje, zijn achter de schermen onze zijspanjongens reeds druk bezig met de voorbereidingen van het nieuwe seizoen 2018. Ook bij BMB heeft men de afgelopen weken niet stil gezeten, en nadat WK en EK-kalenders vanuit FIM begin november definitief bekend raakten, kon men ook bij de Belgische federatie aan de slag om de kalender samen te stellen, zonder in aanvaring te komen met de geplande WK-wedstrijden. Heuglijk nieuws is in elk geval dat de BK-zijspankalender dit jaar opnieuw uitgebreid wordt. Nadat in 2017 slechts op de valreep het minimum van drie – vanuit het BMB-reglement – verplichte wedstrijden werd gehaald om van een geldig nationaal zijspancross-kampioenschap gewag te kunnen maken, staan voor 2018 alvast vier wedstrijden geprogrammeerd.Op 11 maart al bijt MC Scheldeland in Moerbeke-Waas de spits af met de seizoensopener. Op 29 april kan men zich in het Lommelse zand tijdens de BK-wedstrijd aldaar, alvast gaan voorbereiden op de Belgische Grand Prix, die op 24 juni geprogrammeerd staat. Kester (Gooik) wordt op 27 mei ongetwijfeld de parel aan de kroon van het nationale zijspancrosskampioenschap, waar de driewielers na enkele jaren onderbreking , de eer genieten op opnieuw van de partij te zijn in ‘de parel van het Pajottenland’. De vierde BK-wedstrijd, en meteen de BK-finale wordt verreden in Hasselt, op 15 juli, waar men met MC Santi de gedroomde organisator heeft voor een BK-finale sidecars. Vier BK-wedstrijden dus, en met een beetje geluk kan daar eind maart nog eentje bij komen in Genk, hoewel dit momenteel nog hoogst onzeker is.
De blikken worden stilaan volledig gericht op het komende seizoen 2018. De WK-kalender is gepubliceerd, en de meeste teams voor volgend jaar zijn ondertussen samengesteld.
Toch blikken we graag nog es terug op het seizoen 2017, de return van Etienne Bax, zeg maar, geassisteerd door zijn Franse bijrijder Nicolas Musset. Een prachtige samenvatting van de jongens van WSC, de Tsjechische filmcrew, die begin 2017 in Oldebroek voor het eerst haar intrede deed in de zijspancross discipline, er tegen halfweg het seizoen al in slaagde om de WK-races live te streamen via internet, en de zijspancross op een schitterende en professionele manier in beeld wist te brengen. Iets waar men in de zijspancrosswereld reeds vele jaren zat op te wachten.
De reportage – met interessante interviews - is gratis te bekijken via www.fimsidecarcross.com , of via de gele knop 'Extra' , en duurt ruim een uur. Het deskundig commentaar is van de Engelsman Barry Nutley, zelf ex-zijspancrosser , en aldus de geknipte persoon voor dit soort werk. Ga er rustig voor zitten, en enjoy it !
Met de limousine voor de deur van bioscoop Pathé in Eindhoven, was het een ontvangst in stijl gisteravond, voor de première van de allereerste zijspancrossfilm ‘The Hard way to win’. Een schitterende realisatie van Arno van den Brink en Rick Heusschen, waarin de carrière maar – ook en vooral – het leven achter de schermen van motorsportman Etienne Bax, uit de doeken wordt gedaan. De hoogtepunten en de dieptepunten, het leeftijdsverschil van drie jaar met broer Robbie Bax, wat uiteindelijk een factor is gebleken die in de kindertijd behoorlijk werd onderschat, het meebeleven van ouders Jack en Marthe Bax – zijspancross is nu eenmaal vaak een familiegebeuren – de opofferingen en de vreugdetaferelen. Kortom een prachtige reportage-film, die geen enkele rechtgeaaarde motorcrossfan mag missen. Wie er niet bij was gisteravond kan zich de DVD aanschaffen en ‘m thuis lekker op de sofa bekijken.
Nu donderdag is het zo ver. The hard way to win, de film over de carrière en het leven van zijspancross wereldkampioen 2015 en 2017, Etienne Bax , wordt vertoond. In Eindhoven, in bioscoop Pathé. Vreugde en verdriet, succes en teleurstelling, alle hoogtes en dieptepunten uit de carrière van Etienne Bax komen aan bod. Een aangrijpend verhaal , wat elke rechtgeaarde motorcrossliefhebber moet aanspreken. De unieke voorstelling vindt plaats, op donderdag 9 nov. om 21.30 uur. Bij de gele knop ‘Extra’ kun je alvast de trailer van de film bekijken, die je meteen bij de keel grijpt .
Afgelopen weekend vond het FIM-congres plaats, waarop , binnen de motorcross-commissie, o.a. de kalenders voor het seizoen 2018 werden vastgelegd. In vergelijking met de eerder gepubliceerde voorlopige kalender, zien we dat Portugal van de lijst verdwenen is, dat België (Lommel) een week vervroegd is, en dat Spanje en Zwitserland nog moeten worden bevestigd.
De volledige kalender bij de gele knop ‘Extra’.
Een heuse zijspancrossfilm. In een échte bioscoop ! Die kans krijg je niet vaak in je leven. Grijpen dus, zouden we zeggen ! Het motorcross seizoen mag dan wel voorbij zijn, ook in de zogenaamde ‘stille maanden’ wordt niet stil gezeten in zijspancrossland!
In het eerste weekend van november - 3, 4 en 5 nov. - vindt in het Westvlaamse dorpje Klerken een heuse zijspancross-tentoonstelling plaats over de geschiedenis van de Belgische zijspancross (Roger Vanlerberghe 1957 – 2017, 60 jaar later). Enkele dagen later, op donderdag 9 november kun je in het Nederlandse Eindhoven een zijspancrossfilm gaan bekijken, over het leven en de carrière van wereldkampioen Etienne Bax. ‘The hard way to win 2’ . Een film die blijft plakken ! Wij kregen er, bij het bekijken van de trailer, alvast kippenvel van.
De carrière, en laten we maar meteen stellen het leven zelf, van wereldkampioen Etienne Bax ging nu eenmaal niet altijd over rozen. Vierde, vijfde, tweede, tweede, en nog maar eens tweede werd Bax, jààr na jààr , in het wereldkampioenschap, vooraleer hij in 2015 eindelijk de hoofdvogel afschoot.
In 2017 maakten ze een flinke stap voorwaarts, Davy Sanders en Eduard Soenens : Lange tijd balanceerden ze op de rand van de WK top tien ranking. Het werd uiteindelijk een elfde plek. In de Oostenrijkse Grand Prix reden Sanders-Soenens lange tijd op een derde plaats, in het spoor van D. Willemsen en E. Bax. In het Italiaanse Cingoli, tijdens de Sidecarcross of Nations reden beiden zelfs lange tijd aan de leiding ! Co-piloot Eduard Soenens ziet het voor 2018 echter niet meer zitten op het hoogste niveau, en verkiest om een stapje terug te doen. En dus moest de gedreven Davy Sanders op zoek naar een nieuwe co-piloot. Hard to find in eigen land, zo bleek.