KAMPIOENSCHAP
KAMPIOENSCHAP
KAMPIOENSCHAP
België strandt op één puntje van het podium.
De laatste reeks werd de clash der titanen met de nummers één, twee en drie uit de WK eindstand aan de start. Varik-Kunnas gingen als snelsten van start,maar werden al na twee ronden afgelost door Bax-Cermak. Vanluchene-Bax,als vijfde vertrokken wilden de trein niet missen en rukten in de vierde ronde op naar plaats twee. Daarna denderden E. Bax ,M. Vanluchene en K. Varik rondenlang op een zakdoek over het circuit ,en na een kwartier wist de Belg binnendoor te glippen en de leiding te veroveren. Niet voor lang echter , want wereldkampioen Bax liet dit niet zomaar over zich heen gaan en een halve ronde later waren de rollen terug omgekeerd,en trokken leiders Bax-Cermak een gaatje van een vijftal seconden, wat volstond voor de zege.
In de tweede manche kneep Oranje definitief iedereen de keel dicht, weliswaar with a little help from . . . een Belg . Robbe de Veene , die was opgeroepen door Koen Hermans om Nicolas Musset te vervangen, gaf bij zijn eerste optreden op het hoogste niveau meteen zijn visitekaartje af. Alsof ie nooit iets anders had gedaan assisteerde de Veene aan de zijde van Hermans op perfecte wijze,en nadat beiden de kopstart hadden gepakt,waren ze alras uit het zicht van de concurrentie verdwenen, die hen daarna niet meer hebben terug gezien tot na de finish. Applaus op alle banken dus voor onze jonge talentvolle Belgische co-piloot Robbe de Veene. Onze landgenoten Van Daele-Soenens waren als tweede gestart en boden flink weerwerk tegen de druk van Varik-Kunnas en Brown-Chamberlain,die ze na een viertal ronden toch moesten laten passeren. Ondertussen waren ook Van Werven-vd Bogaart aan het oprukken, en toen die halfkoers door stootten naar de vierde plaats was het Nederlandse succes, samen met de zege van Hermans-de Veene,compleet. In de tweede koershelft werden Van Daele en Soenens ingehaald door een achtervolgend pelotonnetje met oa. Gordejev,Wilkinson en Rupeiks.
De wedstrijd kende een verrassende start met eerst Brown-Chamberlain als koplopers, die op ’t eind van de eerste ronde werden afgelost door de lokale man Lukas Cerny. Vier ronden lang bleven Cerny-Chopin aan de leiding, met vlak achter zich Brown-Chamberlain, Heinzer-Betschart en Van Daele-Soenens. Niet de namen die je meteen voorin zou verwachten. Vanaf de vierde ronde gooiden Vanluchene-Bax,gestart vanaf de tweede rij en ondertussen op plek zes aanbeland,de knuppel in het hoenderhok. Erop en erover zo dacht Marvin Vanluchene en iets voor halfkoers lag de leiding in Belgische handen. Het tweede Belgische koppel Van Daele-Soenens had tegen dan jammer genoeg zijn goeie uitgangspositie kwijt gespeeld wegens pech (achterste rempomp er af gereden en benzinetoevoer problemen) en was uit de wedstrijd verdwenen. Brown-Chamberlain hielden koppig stand op plek twee ,terwijl Bax-Cermak – onderweg véél werk gehad met het opruimen van de Zwitsers Heinzer-Betschart - als derde binnen liepen,voor Marco Heinzer. Van Werven-vdBogaart zorgden voor een tweede sterk Nederlands resultaat door als vijfde te finishen. Lielbardis-Beleckas , die in de start ternauwernood recht bleven,werden zesde.
Met precies vijftien aangemelde landen moest er op zaterdag niemand afvallen , en kregen we telkens een mooi gevuld starthek tijdens de reeksen. Drie reeksen met telkens één rijder van elk land , en de twee beste resultaten worden in aanmerking genomen voor de startopstelling van morgen. Simple comme bonjour . Iets over half twee ging de eerste manche van start,onder een stralende herfstzon, op een perfect geprepareerde omloop. Na de overwinning van landgenoot Randy Naveaux bij de quads, wilde Marvin Vanluchene niet onderdoen en koos resoluut voor de kopstart, voor Etienne Bax. Beiden zonderden zich algauw af van de rest van het peloton , en denderden met zijn tweetjes – of beter gezegd viertjes – als aan een touwtje over het snelle circuit.
Komend weekend wordt in het Tjechische Kramolin,het internationale zijspancross seizoen afgesloten. Dit gebeurt traditiegetrouw met de Sidecarcross of Nations die er, na twee magere corona jaren, terug helemaal bovenop is ! Vijftien landen hebben zich aangemeld,met elk drie zijspanrijders, waarvan er telkens twee in de arena verschijnen. Drie heats van dertig teams dus op zondag, en daarmee zijn beide startrijen volzet. Bij de quads hebben zich zeventien landen aangemeld,zodat er ’s zaterdags tijdens de kwalificaties, twee zullen moeten afvallen.
Uiteraard is Nederland opnieuw topfavoriet voor deze prestigieuze landenwedstrijd , om zichzelf op te volgen. Als je de nummers één,vier en vijf uit de WK-eindstand kunt opstellen , dan ben je eigenlijk onklopbaar. E. Bax – O. Cermak, G. van Werven-B. vd Bogaart, en K. Hermans die in Kramolin onze eigen Robbe de Veene aan boord heeft ,kunnen dus met een gerust hart afreizen. Voor België liggen de zaken anders. De afgelopen drie edities van deze SMX of Nations slaagde team Belgium er geen enkele keer in om aan de broodnodige vijf resultaten te geraken , en eindigde telkens helemaal aan de staart. Hoog tijd dus om het roer om te gooien !
Het was eigenlijk al voorzien voor twee jaar geleden, deze parade van vroegere WK zijspankampioenen ,toen men in september 2020 veertig jaar wereldkampioenschap zijspancross (1980 – 2020) extra in de kijker wou plaatsen. Covid 19 besliste er toen anders over, en ook vorig jaar werd er om dezelfde reden opnieuw niet gecrosst in Rudersberg. Dit jaar was het wél raak, al probeerde het weer er dit keer nog een stokje voor te steken. Het initiatief om veertig jaar WK zijspancross in de kijker te plaatsen kreeg er afgelopen weekend trouwens nog een extra dimensie bij : De organiserende club MSC Wieslauftal bestaat dit jaar maar liefst zeventig jaar, en er werd afgelopen weekend voor de zestigste keer een motorcross wedstrijd georganiseerd Am Königsbronhof. Een driedubbel jubileum als het ware. Mona Bauer, gepokt en gemazeld in de zijspancross, had mee haar schouders onder dit initiatief gezet, en was er in geslaagd om heel wat WK-toppers naar Rudersberg te krijgen. De voorziene zaterdagse trainingen vielen in het water, en de voorstelling van de ‘old stars of sidecarcross’ , werd verplaatst naar zaterdagavond in de feesttent.
Een schot in de roos, zo zou achteraf blijken.
Het waren verrassend Brown-Chamberlain die de holeshot pakten in reeks twee,voor Bax-Cermak en Vanluchene-Bax, die in de derde ronde door stootten naar de koppositie, en Bax-Cermak meenamen aan hun achterwiel. Stu Brown, terug gezakt naar drie,viel een ronde later uit. Vooraan legden Marvin Vanluchene en Robbie Bax er duchtig de pees op en liepen algauw een goeie tien seconden weg van Etienne Bax ,die op plek tweeduidelijk eieren voor zijn geld koos. Iets voor halffkoers slaagde Kert Varik er in om zich op plek drie te nestelen, maar daar eindigde de hoop voor de sympathieke Est. Dichter bij Etienne Bax komen lukte niet. Integendeel. Varik raakte steeds verderop en werd in de slotminuten zelfs nog voorbij gestoken door een niet afgevende Veldman-Janssens die finaal derde werden. Varik-Kunnas liepen even later als vierde binnen. Tegen die tijd waren Etienne Bax en Ondrej Cermak al uitbundig aan het vieren dat zij de nieuwe wereldkampioenen waren. De Grand Prix zege voor Vanluchene-Bax dus, de wereldtitel voor Bax-Cermak.
De start van de eerste reeks werd met een kwartier uitgesteld,en achterin werd een moeilijk berijdbaar deel van het circuit afgesloten. De regen bleef uit en het werd uiteindelijk een race met een normaal wedstrijdverloop. Bax-Cermak pakten meteen de kopstart, en kregen Brett Wilkinson en Stuart Brown achter zich aan . Niet meteen de namen waar een Etienne Bax schrik voor moet hebben. Daarbovenop haakten diezelfde Wilkinson en Marvin Vanluchene in de eerste ronde nog even in mekaar wat tot gevolg had dat koplopers Bax-Cermak na ammper drie ronden al vijftien seconden voorlagen op Vanluchene-Bax,die hadden afgerekend met Brown-Chamberlain. Ondertussen moesten Varik-Kunnas op plek vier hemel en aarde verzetten om Van Werven-vd Bogaart voor te blijven.
Een regenachtige dag en een spekgladde omloop wachten de rijders deze namiddag op in Rudersberg ; Met eenenveertig teams was het weer lekker ouderwets druk , en diende er hard gereden te worden om bij de dertig uitverkorenen te geraken. Net voor de start in groep A gingen de hemelsluizen open boven Rudersberg en veranderde de omloop in een modderpoel. Bij de start scheen de zon opnieuw,maar het kwaad was ondertussen geschied. Vanluchene-Bax pakten de holeshot , voor Varik-Kunnas en daar kwam verder geen verandering meer in. De goed gestarte Marco Heinzer viel al na één ronde uit wegens een defecte benzinepomp. Mulders-van de Wiel die meteen voorin het goeie tempo hadden te pakken, vonden de juiste sporen en wisten hun derde plaats te behouden,tot de race twee ronden voor tijd werd afgebroken, omdat er achterin het circuit te veel rijders vast zaten in de modder, en de weg versperden. Brown-Chamberlain lag toen vierde, de Esten Reesna-Niitsoo vijfde. Hermans-Musset,vast gereden in de openingsfase,wisten terug op te klimmen naar plaats zeven, voor een hevig rokende Gert Gordejev. Wisselink-Vincent wisten zich als negende te plaatsen. Iljen Kops, die in de eerste ronde al tot stilstand kwam,en met grote achterstand verder moest , knokte terug naar plek tien.
We hebben er enkele jaartjes moeten op wachten – Covid 19 , weetjewel – maar komend weekend kan het lang verwachte Rudersberg jubileum weekend dan toch eindelijk plaats vinden. Het wordt sowieso een ‘once in a lifetime event’ , dus het is zaak om er bij te zijn. Er komt géén herkansing ! Of toch zeker niet in de eerstkomende jaren. Een niet te missen sportweekend voor elke rechtgeaarde zijspan – en motorcrossliefhebber tout court.
Het eerste WK zijspancross werd verreden in 1980. In 2020 had men in Rudersberg al het plan opgevat om veertig jaar WK (1980 – 2020) uitbundig te vieren,maar een Chinese vleermuis besliste er toen anders over. Ook vorig jaar bleven de motoren stil Am Königsbronnhof, maar dit jaar wordt het wachten beloond. In Rudersberg staat komend weekend een driedubbel jubileum op het menu !
De organiserende club MSC Wieslauftal bestaat zeventig jaar. Het is bovendien voor de zestigste keer dat er motorcross wordt georganiseerd in Rudersberg. En dààr bovenop komt het veertigjarig jubileum van het FIM wereldkampioenschap zijspancross uitgebreid aan bod .Met een heuse Race of the Champions. Een demo race met aan de start heel wat grote namen uit het WK van de voorbije veertig jaar, en zelfs enkele toppers die er al bij waren van toen de zijspancross de WK-status nog niet had,en er in de seventies nog werd gestreden om de FIM Europese titel. Herbert Simon is er zo eentje,die straks in Rudersberg nog es zijn 1970 Wasp Hedlund zal aan trappen. Ook Oostenrijker Bruno Schneider komt naar Rudersberg afgezakt,op een Norton Wasp,bouwjaar 1975.